Dublin

Dublin er en gammel by hvor bosettingen går mer enn 5000 år tilbake i historien. Ca 250 år f.Kr.  kom kelterne hit og bygget en by som de kalte Baile Atha Cliath som den dag i dag er Dublins keltiske navn.
Under kelterne utviklet Irland seg til å bli et meget rikt land med flere kongedømmer. På 400-tallet ble landet kristnet og den keltiske og den kristne kulturen var positivt for hele landet. På 800-tallet kom vikingene til landet. Vikingene seilte oppover elven Liffey som deler byen i to. Her slo vikingene seg ned og grunnla i 841 et handelssentrum som fikk navnet Dublin. Fra 1100-tallet var det normannerne som via England, erobret Irland, og resultatet av dette ble et engelsk herredømme. Dette var en vanskelig tid for irlenderne. De levde under harde kår; fikk ikke eie egen mark, ikke utøve sin religion eller undervise på sitt eget keltiske språk.
På 1600-tallet ble protestanter tvangsflyttet fra England til Irland, og dette resulterte i at 1700-tallet ble en storhetstid for Dublin som vokste og ble velhavende. Kjente arkitekter bygget gedigne og flotte bygninger, og Europas nobiliteter kom hit. Raseriet og bitterheten mot britene vokste og nådde sitt klimaks i 1916 da irlenderne gjorde opprør. Dette ble begynnelsen på delingen av landet, som var et faktum i 1921. 
Fortsatt råder stridigheter i Nord-Irland, og slutten har vi ennå ikke sett. I dag har Irland igjen en "gullalder". Det beror bl.a på bidrag fra EU og lav boligskatt som gjør det enkelt å etablere nye foretak. I Dublin blomstrer utelivet med mange nye restauranter, puber, diskotek etc. Videre finnes moderne butikker og kjøpesentra. I Dublin med forsteder bor det i dag godt og vel en million mennesker, hvilket tilsvarer ca en tredjedel av Irlands befolkning. Selv om Irland er et lite land har det fostret store og verdenskjente personligheter som forfatterene James Joyce, Samuel Beckett, Oscar Wilde,  Jonathan Swift og kanskje mindtre kjent Bram Stoker, forfatteren av Dracula, samt skuespillere som Jean Connery og Richard Burton.

8 DAGER / 7 NETTER

VIL DU VITE MER, TA KONTAKT - OG VI SENDER DEG ET PRISTILBUD MED PROGRAM DER DET DU ØNSKER Å HA MED ER INKLUDERT I TUREN.

Mail adresse :  
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.